DVLA’s boete van £ 1.000 voor rijbewijswijzigingen

Chauffeurs kunnen hoge boetes of zelfs punten op hun rijbewijs krijgen als ze de nieuwe DVLA-regels en wetten niet opfrissen. Zoals we in onze nieuwsbrief meldden, zal een van de wetswijzigingen de weg vrijmaken voor automobilisten om aanhangers tot een gewicht van 3.500 kg te kunnen trekken – zonder een specialistische test af te leggen.

Nieuwe wet

De nieuwe wet, zoals gerapporteerd door de Mirror online, treedt in werking op 15 november – maar het zijn andere veranderingen die bestuurders ook moeten kennen. In feite zijn er in 2021 nog zes andere wijzigingen aangebracht in de rijwetten en chauffeurs moeten ervoor zorgen dat ze hiervan op de hoogte zijn.

 

De zes veranderingen

1. Wijziging rijbewijs

Chauffeurs worden aangespoord om te controleren wanneer hun rijbewijs verloopt, aangezien degenen die hun rijbewijs niet verlengen een boete van £ 1.000 kunnen krijgen. Het is bekend dat de DVLA tijdens de coronamaatregelen het rijbewijs met 11 maanden heeft verlengd.

Photocard-licenties die tussen februari en december 2020 afliepen, werden verlengd en geldig bevonden, maar deze verlenging liep vorige maand af. Iedereen wiens rijbewijs sindsdien is verlopen, kan een boete krijgen van maximaal £ 1.000.

 

2. Strengere straffen voor gebruik van mobiele telefoons

Ook zijn de regels voor het gebruik van telefoons tijdens het rijden aangescherpt. CBR slagingspercentage overzicht is positief. Voorheen was er een maas in de wet waardoor mensen weg konden komen door hun telefoon te gebruiken om achter het stuur foto’s of video’s te maken.

Maar nu kun je een boete van £ 200 krijgen en zes punten op je rijbewijs krijgen, niet alleen als je sms’t of belt achter het stuur, maar als je wordt betrapt op het vasthouden van je telefoon of navigatiesysteem tijdens het rijden.

 

3. Nummerplaatwissel

Chauffeurs moesten voorheen een GB-sticker op hun voertuig plakken voordat ze naar het buitenland gingen, tenzij ze een kentekenplaat met de initialen hadden. Maar onder nieuwe regels in september is de GB-sticker of -magneet niet langer geldig en moet deze worden vervangen door een VK-sticker.

 

Chauffeurs moeten nu een UK-sticker hebben als hun kenteken een GB-identificatie heeft met Union Jack, een eurosymbool, een nationale vlag van Schotland, Wales, Engeland of cijfers en letters. Degenen met GB op hun kenteken moeten een nieuwe sticker of een nieuwe kentekenplaat met de UK-aanduiding bestellen.

 

4. Gebruik van E10-brandstof

Het gebruik van E10-brandstoffen is een groenere optie omdat ze een lager koolmonoxidegehalte hebben en de CO2-uitstoot van het vervoer met 750.000 ton per jaar kunnen verminderen. Maar mensen moeten ervoor zorgen dat hun voertuig compatibel is met de brandstof door de online E10-checker van de overheid te gebruiken. Oefenen voor motor theorie is mogelijk online. Het is belangrijk om dit te controleren omdat motoren die niet compatibel zijn met E10-brandstoffen beschadigd kunnen raken als ze worden gebruikt.

 

5. Wijzigingen snelheidslimiet

Schotland heeft gezien dat er een aantal snelheidsbeperkingen zijn ingevoerd. Op een reeks wegen in het hele land zullen de snelheidslimieten worden verlaagd tot 20 mph. Het kwam nadat uit bewijsmateriaal bleek dat 20mph-zones buurten zowel veiliger als groener maakten. De lagere limiet is ingevoerd in sommige dorpen en steden in Schotland en op wegen in Edinburgh.

 

6. Snelheidsbegrenzers worden verplicht in nieuwe auto’s

Vanaf 2022 worden snelheidsbegrenzers verplicht in alle nieuwe auto’s. Ze waarschuwen bestuurders als hun voertuigen te snel rijden en kunnen zelfs ingrijpen als u over de limiet blijft rijden. De begrenzer kan onder bepaalde omstandigheden, zoals bij het inhalen, worden opgeheven.